Friday, December 18, 2009

MEE GORENG



Bahan2nya:
300gm mi kuning
100gm udang basah - dibuang kulit
100gm isi ayam - dipotong nipis
100gm taugeh
100gm kubis
1 biji cili merah
60ml minyak masak
50ml air rebusan ayam
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
4 tangkai sawi dihiris
timun, tomato, cili - sebagai hiasan

Bahan2 tumisan:
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk

Cara2nya:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2.Tumiskan bahan tumisan hingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan air rebusan ayam - kacau sehingga ayam masak.
4. Masukkan udang, sos tiram, kicap pekat, sos cili, sos tomato dan sedikit garam - gaul rata.
5. Masukkan mee, sawi dan kubis - gaulkan.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang, daun sup, cili, timun dan tomato.

SELAMAT MENJAMU SELERA

No comments:

Post a Comment